A kultúra egy kiváló eszköz arra, hogy mindenki megérthesse: a kultúra hozzánk ad valamit, elgondolkodtat, emlékeket idéz, de legfőképpen nemesít – mondta megnyitó beszédében Vitályos Eszter Kisorosziban 2021.szepember 10-én MÉSZÖLY 100 kiállítás megnyitóján.  Az európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár kifejtette, hogy Mészöly Miklós életműve jó példa arra is, hogy miként lehet egy diktatúra szorításában megőrizni a személyes függetlenséget és az alkotói szuverenitást.

A kerítéskiállítás megtekinthető 2021. szeptember 10-30. Kisoroszi Rácz Fogadó

Tisztelt Elnök Úr, Alelnök Úr! Tisztelt Előadók! Kedves Egybegyűltek, Hölgyeim és Uraim!

Először is szeretném kifejezni a hálámat, amiért itt lehetek, nagyon köszönöm! Köszönöm, mert számomra rendkívül fontos azoknak az emberi kapcsolatoknak a megerősítése, amelyek közelebb hozhattak egymáshoz embereket, gondolatokat.

És valljuk be őszintén: mi hozhat közelebb egymáshoz embereket, mint a művészet, a kultúra ?

Egy olyan kiállítást tekinthetünk meg, ami azt az egyszerű, de mégis igaz gondolatot fejezi ki és hangsúlyozza, hogy a kultúra egy kiváló eszköz arra, hogy mindenki megérthesse:

a kultúra hozzánk ad valamit, elgondolkodtat, emlékeket idéz, de legfőképpen nemesít!

A kultúra mindenkit megérint, mindenkinek ad valamit. A kultúra a legbelső énünkhöz szól és annak a nyelvét mindenki megérti. Ez az egyik legegyetemesebb nyelvünk.

Ma egy olyan helyen gyűltünk össze, ahol egy olyan ember életművét ismerhetjük meg, amely bárhonnan nézzük is, rendhagyónak mondható. Mészöly Miklós „öregkori művei” sem az összegzésről, élettapasztalatainak átadásáról, annak elmélyítéséről szól, hanem inkább az újabb és újabb impulzusok keresése jegyében születtek.

Mészöly Miklós életműve ugyanakkor jó példa arra is, hogy miként lehet egy diktatúra szorításában megőrizni a személyes függetlenséget és az alkotói szuverenitást.

Kedves Egybegyűltek, Hölgyeim és Uraim!

Ha valaki azt kérné tőlem, hogy foglaljam össze nagyon röviden, hogy mi jellemző Mészöly Miklós műfajára, gondban lennék. Ugyanis nagyon eltérő műfajokban és formákban alkotott egyaránt kiemelkedő műveket. Írt prózát, drámát, esszét, bábjátékot, mesét, ifjúsági regényt, forgatókönyvet, rádiójátékot, verset. Vagyis munkásságával találkozva az egyik legalapvetőbb élmény a sokszínűség.

És mint cseppben a tenger, ilyen Kisoroszi is történelmi összefüggésben. Sokan, sokfelől érkeztek ide, tán a világról alkotott elképzeléseik  is szöges ellentétben vannak egymással, mégis egy dologban biztos vagyok: mindannyian szeretik Kisoroszit és a legjobbat akarják neki.

Tisztelt Elnök Úr, Alelnök Úr! Tisztelt Előadók! Kedves Egybegyűltek, Hölgyeim és Uraim!

Ma egy olyan rendezvényen vagyunk, ahol együtt dolgozik a Kisoroszi Civil közösség, a Kisoroszi Önkormányzattal és a Mészöly Miklós Egyesülettel. A kulturális értékek gyűjtésével, megőrzésével, feldolgozásával és bemutatásával a huszadik század második felének egyik legnagyobb magyar írójának életét és munkásságát kutatják és népszerűsítik, mutatják be elsősorban a kisorosziaknak és az ide látogatóknak.

Köszönjük Önöknek, hogy felelősen gyűjtve, tárolva és bemutatva a Mészöly Miklóssal kapcsolatos lenyűgözően gazdag anyagot, átmentik a jövő generációi számára, ezáltal is támogatva a kultúra folytonosságát és növelve a megbecsültségét.

És engedjenek meg még egy gondolatot: bár az elmúlt hetekben nem éppen a béke szigeteként jelenik meg Kisoroszi a közbeszédben, de azt gondolom, hogy mindannyian arra törekszünk, hogy újra az legyen: egy gyönyörű, békés, szeretetteljes falu és közösség. Biztosíthatom Önöket arról, hogy Rám számíthatnak ebben a munkában!

Nagyon köszönöm, hogy meghallgattak, köszönöm, hogy itt lehetek Önökkel!