Az ünneplés lényege, akárcsak a Húsvété, abban áll, hogy ne a felszínes dolgok kerüljenek fel az asztalra  – nyilatkozta lapunknak  Kisoroszi katolikus lelki vezetője. Lancendorfer István atya szerint a szülőknek kellene példát mutatni a gyerekeknek hitben és gyakorlatban. A plébániai kormányzó kifejtette, hogy a templom nagyon rossz állapotban volt a torony már életveszélyes volt, ezért kellett felújítani. Innentől kezdve, megújult „köntösben” fogadhatja a híveket a megszépült templom.

  • Mióta lelkipásztora a kisoroszi katolikus közösségnek? Mennyiben más a szolgálat egy kicsi faluban, mint– ahol eddig szolgált– egy budapesti plébánián?
  • 2019. augusztus 1-el jöttem ide a Duna-kanyarba, Bíboros Atya megbízásából, azóta látom el Dunabogdányt és Kisoroszit egyaránt, mint katolikus lelki vezető. Sokkal másabb a szolgálat, mint a fővárosban, többször annyi a munka, mint az előző helyeimen. De abban hasonló, hogy itt is emberekkel kell foglalkozni, szervezni, odafigyelni és szolgálni az Istent.
  • Milyennek ítéli meg Kisoroszi és környékének jelenlegi lelkiállapotát, miben lehetne előrelépni?
  • Kisoroszi „nyaraló” falu, kevés és főleg idős hívőkkel, akik viszont büszkék arra, ahol élnek, dolgoznak és ahová járhatnak templomba, amely kb. 300 éve fogadja a betérő embereket imára és elmélkedésre. Természetesen sok mindenben kell és lehet előrelépni: mind önmagunk helyes önismeretével és szolgálatával, mind pedig a külső karbantartásával és megtartásával.
  • Mit tehet a keresztényvilág megerősödésért egy olyan kis közösség, mint Kisoroszi település lakossága?
  • Mit tehet egy kis falu azért, hogy a keresztény közösség továbbra is megerősödjön?….Egyszerű a  válasz: „Ne beszélj, csak úgy élj, hogy kérdezzenek!”….Más nem is kell szerintem!
  • A kisoroszi katolikus templom felújítása befejeződött, Erdő Péter bíboros, prímás 2023. március 19 -én tartandó szentmisén áldja meg a felújított templomot, mi indokolta a felújítást, milyen területeket érintett?
  • Az egész templom nagyon rossz állapotban volt kívülről, ezért kellett mihamarabb hozzáfogni a felújításához, mert már életveszélyes volt, főképp a torony, de már a festés is hagyott maga után kívánnivalót. Isten nagyobb dicsőségére és a szakemberek jóvoltából reméljük, hogy innentől kezdve, megújult „köntösben” fogadhatja hosszú évtizedeken át a kedves híveket a mi kis „ékszerdobozunk”!
  • Isten segítségével, az emberek adakozásából és a magyar állam támogatásával megújult a templom, de van elég hívő, aki vasárnaponként, ünnepeken megtölti a templomot?
  • Ahogy már említettem, sajnos, mint mindenhol hazánkban, egyre kevesebb a hívő, de hála Istennek, ahhoz képest, hogy kis egyházközségről beszélünk, aránylag elég szépen: télen kb. 30; nyáron ennél többen is megtöltik vasárnaponként Isten házát.
  • Kisorosziban nagyrészt idős emberek vannak a szentmisén, hol vannak a fiatalok, mi az oka annak, hogy nem vonzó számukra templomba menni?
  • Hol vannak a fiatalok?……Akkor inkább azt kérdezem: hol vannak az ő szüleik, akik példát mutattak volna nekik, mind hitben, mind gyakorlatban?….Mert ígéretek voltak, de a tettek elmaradtak!
  • Kisorosziban a hittan oktatásra a gyerekek hány százaléka jár?
  • A hittanosok száma kevés, de azok legalább lelkesek, és olyanok, mint a gyerekek: kíváncsiak, játékosak és a kérdéseikre választ várnak
  • Évekkel ezelőtt felújították a kisoroszi református templom tornyát, akkor Pályi Péter, a református lelkész a lapunknak adott interjúban úgy fogalmazott, hogy „Az istennek, különös gondja van Kisoroszira” Ön is így érzi?
  • Az Istennek mindenkire különös gondja van, de azt is tudjuk, hogy minden ember úgy gondolja, hogy ahol lakik és él, az különösen nemcsak számára, hanem a Mindenhatónak is a legfontosabb.
  • Olyan korban élünk, amelyben számos drámai változás zajlik, soha nem látott mértékben megnőtt az egymástól való globális függés, ilyen időszakban, milyen jelentősége van a lokális cselekedeteknek?
  • A legfontosabb a mai világban: tisztelet, bűnbánat és jótettek. Ennél több nem is  kellene, csak tegyük is meg!!!
  • A klímaváltozás egyik legborzasztóbb paradoxona, hogy az ártatlanokat – a legszegényebbeket és a még meg sem születetteket – érinti legsúlyosabban. Sokan úgy gondolják, hogy miért kellene bizonytalan jóslatok miatt föláldozni a kényelmüket olyan emberekért, akiket nem is ismernek? Mi erről a véleménye?
  • Nem a jóslatok miatt kell(ene) feláldoznunk a kényelmünket, hanem azért, mert nincs sok időnk ezen a földön, semmit nem viszünk magunkkal – kivéve a lelkünket – , akkor legalább úgy hagyjuk itt  ahová születtünk, hogy áldhassanak bennünket és ne átkozzanak.
  • Európában az emberek évtizedek óta, békében, jólétben és biztonságban élnek. Az utóbbi évben háború migránsok érkezése veszélyezteti az eddigi életformát, a katolikus egyháznak mekkora szerepe van a negatív folyamatok mérséklésében?
  • Mit jelent a negatív folyamat? Az ember történelmében mindig is volt és lesz népvándorlás. Senki nem akar szűkölködni, éhezni és nihilizmusban élni. Minden teremtménynek megvan a joga ahhoz, hogy eldöntse, hol és hogyan akar élni?! Ebben az Egyház (is) megpróbál a maga módján segíteni. De emellett mindenki tartsa  is be a szabályokat…..mert anélkül ne csodálkozzunk, hogy előtör a meg nem értés, a harag és a gyűlölet érzülete.
  • A keresztény világ legnagyobb ünnepe Húsvét, előtte jelenik meg ez az interjú. Akik nem vallásosak azok is készülődnek az ünnepre, mit javasol, hogyan ünnepeljünk?
  • Az ünneplés lényege, akárcsak a Húsvété, abban áll, hogy ne a felszínes dolgok kerüljenek fel az asztalra, hanem önmagunk tudjunk úgy adni, hogy „ne tudja a bal kezünk, mit tesz a jobb”. Az ünnep lelkülete legyen a fontos, amit kifejez, és ne az, amit a „fogyasztói társadalom” képvisel és mutat. És ha ezt megértjük, akkor nem lesz magány, depresszió, öngyilkosság, céltalanság az életünk, mert tudjuk, hogy mindezt kiért és miért cselekedtük.

Lancendorfer István 1972-ben Budapesten született, 1996-ban szentelték pappá. Lelkipásztori szolgálat: Budapest-Vizafogói Szent Márton Plébánia káplán; Budapest-Terézvárosi Szent Család Plébánia káplán; Budapest-Rákosfalvai Szent István Király Plébánia káplán; Budapest-Cinkotai Mária Magdolna Plébánia plébániai kormányzó; Budapest-Kelenvölgyi Szentháromság Plébánia plébániai kormányzó; Budapest-Kelenvölgyi Szentháromság Plébánia plébános. Jelenleg: a Dunabogdányi Nepomuki Szent János Plébánia plébánosa; Kisoroszi Szentolvasó Királynéja Plébánia plébániai kormányzója; Szentendrei Espereskerület helyettes esperese.