20 éve, 1998. október 2-án nyílt meg Kisoroszban a Baktay Ervin indán-cowboy múzeum.

A múzeumot Lorencz József – indián nevén Sastoll – alapította. A kiállítás 2013-ban került át Dunaharasztiba, Baktay Ervin szülővárosába, jelenleg ott látogatható. A törzs alapítójáról, Baktay Ervinről és a testet-lelket formáló táborokról nyújt vázlatos képet az Emlékhely.

 

Baktay Ervin indán-cowboy múzeum

Baktay Ervin indán-cowboy múzeum

Dr. Baktay Ervin hazánkban, mint író, műfordító és orientalista vált ismertté a XX. század első felében. Kevésbé volt ismeretes, hogy színes egyéniségét az észak-amerikai indián-cowboy romantika is vonzotta. Dús fantáziája, játékos, a történelmi eseményeket mélyen átélni tudó lelkialkata indíttatására kezdeményezte 1924-ben – hasonló gondolkodású barátaival együtt – a vadnyugati „Város”, majd a sikereken felbuzdulva 1931-ben az első magyarországi „indián törzs” megalapítását.

A „nagy játékhoz” a Kisoroszi környékén elterülő páratlan szépségű szigetvilág nyújtotta a természeti hátteret.

Minden felszerelésüket maguk készítették – a díszes ruhákat, indiánsátrakat, kenut –, hogy az indián tábori életformával minél közelebb kerülhessenek az ősi, természetes életmódhoz.

Baktay Ervin indán-cowboy múzeum

Kisoroszi barátsággal fogadta az „indiánokat”. 1946-ban, a háború utáni újrakezdéskor, a Bruder család adott nyaralási lehetőséget Baktaynak és barátainak. Később Borda Árpi és a Pávai család segítette a táborozások megvalósítását, s lovak kölcsönzésével tették valódibbá a vadnyugati játékot.

Barátságok szövődtek a falu és a „törzs” között, melyek  Kisorosziba vonzzák a játék megalkotóinak késői utódait is, akik a mai napig is őrzik a hagyományt és táboroznak a dunai szigeteken.

 

A Kiállítás címe: Dunaharaszti, Helytörténeti Emléktár 2330 Dunaharaszti, Fő út 152.

Bejelentkezés: laffert@dunaharaszti.hu ,  tel: +36 30 330 1279