A több száz sörmárka közül szinte mindegyiknek ugyanaz a négy elem az alapanyaga. A maláta, a komló, az élesztő és a víz. Ezen alapanyagok fajtáinak kiválasztása határozza meg a kész sör jellegét, ízét, színét és erejét.

sör

Fotó: https://pixabay.com/

MALÁTA

A sör legfontosabb alapanyaga a malátázott árpa. De nem csak árpát lehet felhasználni, hanem búzát, zabot, vagy akár rozst is. A malátázott árpát először vízbe áztatja a malátakészítő, majd egy meleg helyiségben elteríti. Ez csírázást fog eredményezni, ami által a szemekben aktiválódnak bizonyos enzimek és a magban lévő keményítőt cukorrá és fehérjévé alakítják. Ez után következik a gabona szárítása, ezzel megakadályozva, hogy a magból növény legyen. Az, hogy a malátázás folyamatát hogyan végezzük el, nagymértékben befolyásolja majd a készített sör ízét, színét és aromáját. Malátafajták: aranymaláta, világos maláta, csokoládémaláta, kristálymaláta, bajor maláta, búzamaláta, bécsi maláta, feketemaláta.

KOMLÓ

A sör legfontosabb fűszere több mint 1000 éve a komló. Természetesen a komlón kívül még sokféle növényt, fűszert használnak a sör ízesítésére, de tény, hogy a komló virága a sör legrégibb fűszere. A komló mérsékelt égövön termő kétlaki növény, amelynek csak a nőivarú virágát használják sörfőzéshez. Ez adja a sör jellegzetes keserű aromáját.

ÉLESZTŐ

A XV. századig a serfőzők nem ismerték az élesztő jelenségét és működésmódját. A különböző alapanyagokból összeálló édes lé úgy erjedt meg, mint a lehullott gyümölcs. Ezeket a söröket nevezzük ma spontán erjesztésű söröknek. Egy dán tudós, Emil Hansen fejtette meg a rejtélyt. Rájött, hogy a sör tartósságának eltérései az alacsony hőmérsékletű erjesztésnek és a sörléhez hozzáadott élesztőnek köszönhető. Az élesztő nem más, mint egy egysejtű organizmus, amely a cukrot alkohollá és szén-dioxiddá bontja. Ez az alapanyag határozza meg a kész sör jellegét.

VÍZ

A hagyományos sörök 85-95%-a víz, amelynek összetétele jelentősen befolyásolja a sör ízét. A sörfőzéshez használt vizet kutak, források, valamint vízművek szolgáltatják, amely folyókból és a talajból szerzi a vizet. A víz minősége és összetétele különböző területeken más-más lehet. A sör jellegét pedig elsősorban a vízben található ásványok és sók határozzák meg. A kemény víz ideális az ale típusú sörökhöz, a lágy víz pedig a lager típusú sörök gyártásához megfelelő. A sörfőzdékben sok eljárást ismernek arra, hogyan változtassák meg a rendelkezésükre álló víz jellegét az egyes sörfajtáknak megfelelően.

Forrás: www.sorszovetseg.hu