A nagy múltú – kiváló borairól méltán híres – Mátrai Borvidék, gyöngyöspatai borászainak kiváló bora kapható a Rácz Fogadóban.

Hofman Tibor, Gyurasits Emőke és Tóth Tamás újrakezdők (mátrai borász-újhullám borászai), akik a budapesti életet cserélték fel a gyöngyöspataival, ahova a bor és szőlő szeretete és az a tudat vitte őket, hogy a Mátrában kiváló termőhelyek vannak és szép borok készítésére van lehetőség.

A Hofman Tibor borászata az Itt és Most Pince, a Gyöngyöspata Hétsoros pincefalujában található. Kis családi pincészet a Mátrai borvidéken. A borkészítés során igyekeznek a lehető legkisebb mértékben beavatkozni folyamatba. A borok spontán erjednek és tartályos vagy hordós érlelést követően kerülnek palackba. A vörös borok hagyományos módszerrel kádakban héjon erjednek rendszeres kézi csömöszölés mellett, majd préselés és több hónapos – akár egy éves – hordós érlelés következik.

Itt és Most pince – Rácz Fogadóban kapható – „ Ideje Van Kékfrankos” illata finoman hűvös, vonzó és elegáns, klasszikus északi stílusú, hűvös klímás kékfrankos. Szép bor, remek kékfrankos.

Tóth Tamás a gyöngyöspatai Olivér Borműhely alapítója és borásza. Sommelierként és borszakértőként már régóta a borok csodálatos világában élt. Kisorosziban évekig a Rácz Fogadóban dolgozott, 2016-ban csatlakozott a mátrai borász-újhullámhoz. Tóth Tamás a mátrai borvidék legkiválóbb dűlőinek terméséből készíti a borait, természetes módon, spontán erjedéssel, segédanyagok mellőzésével. Minden palack reduktív technológiával készül. A munka nagy része kézi, a szürettől a címkézésig. Igyekeznek a fajtajelleget és a termőhely egyediségét megmutatni, a vörösborok derítés nélkül, szűretlenül kerülnek palackba.

Olivér Borműhely – a Rácz Fogadóban kapható – Olaszrizling 2019 enyhén muskotályosba hajló ízvilágú, elegáns savszerkezet és szalmasárga szín jellemzi. A mátrai olaszrizling nagyszerű reprezentánsa.

Rácz Fogadó: 2024 Kisoroszi, Hősök tere 3.  +36 26 365 638  +36 20 383 4033,  etterem@raczfogado.hu