Jótékonysági futóverseny résztvevőit köszöntötte, valamint a Herczegh Géza Emlékév keretében meghirdetett történelmi-irodalmi esszépályázat díjait adta át Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége vasárnap a szlovákiai Nagykaposon, 2019. június 23-án.

Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége

Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége, Herczegh Géza jogtudós lánya , édesanyja, Herczegh Melinda , Gui Angéla karitatív futónagykövetet, az Egy vérből valók vagyunk mottójú, a Vereckei-hágótól Budapestig tartó jótékonysági futás szervezője és Gabri Rudolf, a Nagykapos és Vidéke Társulás elnöke a szlovákiai Nagykaposon, a Herczegh Géza Emlékév záróeseményén 2019. június 23-án. MTI/Balázs Attila

Herczegh Anita az emlékév záróeseményén, A mi büszkeségünk című pályázat eredményhirdetésén elmondta, hogy a Herczegh Károly Alapítvány és a Nagykapos és Vidéke Társulás által indított, a Kárpát-medencei általános iskolák tanulói számára meghirdetett esszéversenyre jelentkezők alkotásaikkal a felvidéki szülőföld egy-egy jeles alakjának életét és munkásságát mutatták be.

  „Azokét, akik előrevitték közösségük életét és példát mutattak az utókornak arra, hogy a közösségért tenni, egymásnak segíteni, és a nemzet ügyét szolgálni életünk egyik legfontosabb célja”

– fogalmazott a helyi Magyar Közösségi Házban megtartott ünnepségen a köztársasági elnök felesége, Herczegh Géza jogtudós lánya.

A hangsúly nem a konkrét életrajzok ismeretén, hanem a szellemiségén volt, azon, amit ezek az emberek tetteikkel számunkra sugallnak – tette hozzá.

Herczegh Anita

Herczegh Anita szavai szerint az esszéverseny pályázói és a jótékonysági futás résztvevői kicsit szebbé tették a világot és kifejezték nemzeti összetartozásukat.

„Ezért is fontos, hogy lássuk magunk előtt azokat, akikre büszkék lehetünk, erre teremtettek lehetőséget a pályázatban résztvevő gyerekek és felkészítő tanáraik”

– hangsúlyozta.

A mi büszkeségünk című kiírásra huszonhárom pályamunkát küldtek be nagyrészt felvidéki általános iskolákból, de neveztek a szerbiai Magyarkanizsa és Torontálvásárhely, illetve a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kálmánháza általános iskoláinak tanulói is. Az első három díjazottnak járó nyereményeket a füleki, a szőgyényi és a királyhelmeci általános iskola diákjai vehették át Herczegh Anitától.

Herczegh Anita

A díjátadón jelen voltak az Egy vérből valók vagyunk mottójú, a Vereckei-hágótól Budapestig tartó jótékonysági futás mezőnyének Nagykaposra érkező tagjai is. A futás fővédnöke, Herczegh Anita beszédében köszöntötte a kezdeményezéshez csatlakozókat, akik részvételükkel a kárpátaljai Rát község Szent Mihály Gyermekotthonának támogatására hívták fel a figyelmet.

A budapesti Országos Kardiológiai Intézet Gyermekszív Központjáig tartó 500 kilométeres futás mellett véradásokat is szerveznek, az Országos Vérellátó Szolgálat és a Magyar Vöröskereszt közös véradónapjai keretében június 24-én Miskolcon, június 25-én Egerben, majd június 26-án Budapesten hívják fel a figyelmet a véradás fontosságára.

Forrás MTI fotó: Balázs Attila

Herczegh Géza Gábor évtizedekig Kisorosziban nyaraló és alkotó magyar jogtudós, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. Kutatási területe a nemzetközi jog. Jelentősek kutatásai a nemzetközi bíráskodás és nemzeti kisebbségek kérdése területén. 1981 és 1987 között a Janus Pannonius Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának dékánja. 1990 és 1993 között az Alkotmánybíróság tagja, illetve elnökhelyettese, 1993 és 2003 között az Egyesült Nemzetek Szervezete hágai Nemzetközi Bíróságának tagja. Édesapja a Nagykaposi Járásbíróság vezető bírája, későbbi nevelőapja történész volt. Nős, felesége Petneházy Melinda. Házasságukból egy fiúgyermek (Károly) és egy lánygyermek (Anita) született. Leánya bíró, Áder János köztársasági elnök felesége.