Szerelmes földrajz / A Dunánál… (Kisoroszi) – Herczegh Anita

A Szerelmes Földrajz itt nézhető meg: MÉDIAKLIKK

A műsor vendégeit Hollós László szerkesztő-riporter faggatja az általuk kiválasztott „szerelmes” tájakon. Így kerekedik ki egy külső és egyben belső kép művészekről, tudósokról, ismert emberekről, hogy   csak néhányat említsünk: Rost Andrea, Vizi E. Szilveszter, Csoóri Sándor, Miklósa Erika, Papp Lajos, Makovecz Imre, Kopp Mária az elmúlt évek filmjeiből.

A mostani adásban HERCZEGH ANITA, az államfő felesége mondja a műsor bevezetőjében:

„Hogy miért Kisoroszi? Sok helyen laktam már életemben, Budapesten, Pécsett, de mindig is Kisoroszi jelentette az állandóságot.

Csecsemő korom óta itt töltöttem a nyarakat. Kisoroszi szeretetét szüleimtől örököltem, hiszen ők is sokat voltak itt fiatalkorukban, a kikapcsolódást akkoriban az evezőstúrák jelentették a barátaikkal.

Aztán kötődésem egyre erősebb lett, amikor 1972-ben szüleimnek sikerült egy zsebkendőnyi parti telket venniük és azon szó szerint saját kezűleg felépíteniük egy kicsiny házat. Gyerekfejjel én is segédkeztem, ott tébláboltam körülöttük, végig éltem a házépítés szinte valamennyi mozzanatát. Most, e műsor keretében megmutatom a római- katolikus templomot és a közelben lévő kálvária dombot a kis kápolnával. Kimegyünk a bányatóra, amit mostanában Cseres-tónak hívnak, és persze a szigetcsúcsra is, ahonnan elénk tárul a visegrádi vár csodálatos látványa.

De valójában nem csak Kisoroszi iránti szeretetemet adnám át a nézőknek, hanem a Dunáét is. Számomra a Duna és Duna-part olyan, mint másnak a Balaton. Felnőtt koromig alig jutottam el a Balatonra.

Persze szeretem és büszke vagyok rá, de a szívemhez azért mégis csak a Duna áll a legközelebb. A folyó vize, méltósága, áradásai, természeti környezete. Barátnőmmel, Rakovszky Melindával még vízre is szállunk.

Az evezés, az evezőtúrák hosszú-hosszú évek óta részei az életünknek, nyarainknak.”

Fotó: Herczegh Anita / forrás www.keh.hu/