Épül az új kerékpáros híd a Dera-patak felett, amely a Budapest-Szentendre kerékpárút nyomvonalán helyezkedik el – mondta Révész Máriusz, aktív Magyarországért felelős kormánybiztos kedden Szentendrén, 2020. március 31-én, kedden.

 

Révész Máriusz

Fotó: 2020. március 31. Révész Máriusz, a Fidesz országgyűlési képviselője, aktív Magyarországért felelős kormánybiztos a Budapest-Szentedre Eurovelo 6-os kerékpárút építkezésén. MTI/Máthé Zoltán

A kormánybiztos a Dera-patak fölötti híd két, összesen 18 tonnás elemének beemelésekor közölte, hogy a 36 méter hosszúságú híd első részletét délelőtt emelték a helyére, a második elemé pedig délután kezdődött. Jelenleg a híd szerkezeti elemeit rakják le, arra vasbeton lap kerül, azon építik majd ki a kerékpárutat. Mire ezek a munkák befejeződnek, addigra a Budapest-Szentendre kerékpárút is elkészül majd.

A kivitelező a koronavírus-járvány ellenére tartja a határidőt, így a Budapestet Szentendrével összekötő kerékpárút a híddal együtt nyárra elkészül majd – tette hozzá.

A kormánybiztos reméli, hogy a hidat nagyon sokan használják majd hétközben, munkába járáshoz, hétvégén pedig a kerékpáros túrázók, kirándulók veszik majd birtokba.

A NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt t közleménye szerint jó ütemben haladnak az Eurovelo 6 nemzetközi kerékpárút fejlesztési munkálatai Budapest és Szentendre között. A tervek szerint nyár végétől birtokba is vehetik a kerékpárosok az 5,6 kilométeres szakaszt. A fejlesztés során az új nyomvonalú kerékpárút építésén kívül a meglévő földutakat leburkolják, illetve felújítják a burkolatokat, és fejlesztik a közvilágítást.

A szakasz egy része Natura 2000 védettséget élvező ártéri erdőben vezet, ahol a meglévő kerékpárutat korszerűsítik. Szentendre területén új kerékpáros pihenőhelyet alakítanak ki és két pihenőhely újul meg Budakalászon.

A beruházás az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) megbízásából, a NIF Zrt. beruházásában, uniós és hazai forrásból valósul meg. A kivitelezést a HE-DO Kft. végzi nettó 850 millió forint értékben – tette hozzá a NIF.

MTI